petek, 31. julij 2015

MOČNE ŽENSKE-6- TRDO ŽIVLJENJE

ŽLAHTA
Tudi z Planjave so včasih priskočili na pomoč. A tam se je precej spremenilo od smrti starega očeta. Otrok je bilo veliko dvanajst, dva ali trije so umrli kar ob rojstvu. Večkrat je prišel brat k Julijani na obisk, in jo hvalil kako jim gre dobro a pri njih je vsak dan slabše. Navadno se je potem razjokal. Da je veliko otrok, da jim gre hudo. A Julijana ga je navadno odpravila rekoč:
"Pojdi domov žena sama dela in se peha z otroki ti pa hodiš okoli."
Rahlo užaljen je odšel. Brat od Julijane ni bil tako skrben gospodar, kot je kazalo spočetka. Rad je pogledal v kozarec , nekoč rodovitna polja so bili pašniki. Otroci so bili razpuščeni ker ni bilo skrbne in odločne očetove roke tudi materina beseda ni nič veljala.. Vsak je vsak šel svojo pot. Kadar je sila  bila huda je gospodar prodal vzhodni del planjave z gozdom tako, da so bili nekaj časa preskrbljeni. Bolj ko je tam vladal alkohol, več repov je šlo iz hleva. Včasih trdna kmetija, ki je bila podoba veleposesti je postajala zanikrna Dekleta so se poročila precej jih je šlo v tujino, dva sta obupala nad pastmi življenja in sta se odločila za hitro pot v onostranstvo..Ostali so se razgubili po svetu
sedaj na Planjavi ne kmetuje nobeden več.
Pravnukinja si je sredi jase, ki je še ostala okoli nekoč trdne hiše zgradila vikend. Vsake toliko pride gor z veselo družbo, da se poveselijo brez slabe vesti in brez zavor. Ko odidejo, je tam nebeška tišina, katero počasi prerašča bršljan in robida časa.

Pri Grimolu kjer je bil poročen ta mlajši sin, ki je imel dva otroka. Sina, ki je delal v usnjarni in Anico, ki je ostala doma na kmetiji. Bili so sicer kar dobro situirani imeli so eni prvih stroj za mlatenja žita . sin je služil dodaten denar, doma so pridelali vse tako da je bila kar dobro stojeća kmetija. A ker se nobeden ni poročil, sicer je Anica imela snubca in nekaj časa je hodil v svate, a nobeden ni vedel od drugih ljudi zakaj se je to snubljenje kar naenkrat končalo in , ko sta starša umrla sta ostala brat in sestra sama na kmetiji, ki je začela nevzdržno propadati. Po njuni dokaj rani smrti so nekaj časa bili tam podnajemniki,a ti so naredili več škode, kot koristi nato se je tudi za njimi izgubila vsaka sled. Hiša je pričela propadati, in ker ni bilo lastnika nobeden ni hotel te zemlje in sedaj je tam še samo kup ruševin. Polja zarašča gozd, grmovje, ni več poti . Pred hišo je včasih bilo kamnito korito, kjer je voda veselo žuborela po žlebu, ni ne korita ne vode, niti poti ni več vse je zarasel čas minljivosti

No, pri Zlatarjevih kakor že rečeno je hčerka Rezika šla v mladih letih v mesto ob  meji , k daljnim sorodnikom tam je spoznala moža Jožeta se z njim poročila nekaj časa še prihajala s svojimi tremi hčerkami domov, kjer so hčerke uživale ob babiičini hrani so pomagale pasti drobnico a po Julijanini smrti se je tudi za njimi izgubila vsaka sled. Poročile so se se preimenovale Rezika je umrla še pred petdesetim letom za kapjo... njen mož se je še enkrat poročil in nobenega ni bilo več na obisk.

..
SE NADALJUJE.