Contributors

petek, 31. julij 2015

MOČNE ŽENSKE - 2- JULIJANA-DEKLE



Odraščanje
Spet je bilo poletje , mala Julijana je že kobacala in hodila enkrat z enim drugič z drugim bratom, ki so budno pazili nanjo. Bilo je veselo dekle, najraje je bilo v materinem naročju.Mama jo je oboževala pa tudi bratje, ker je bila deklica...Še eno leto je preteklo . Gospodinja je bila spet noseča, in dobri dve leti po Julijaninim rojstvom je Neža spet tekla po babico, ki pa kljub gospodarjevim grožnjam in prošnjam tokrat ni bila uspešna, žena je na porodu umrla in otrok z njo...
Velika kmetija brez ženske, je kakor bi držal v rokah šopek odcvetelega regrata in suhe lučke veter raznaša na vse strani dokler ne ostane praktično nič.Tako je, kjer je gospodar s kupom poslov . Obupaval je in ni vedel kako naj reši ta problem. Dekle so gospodinjile, hlapci gospodarili in izgledalo, je da bo mogočna trdna kmetija propadla. Dokler ni ravno njegova kajžarica, ki je ni mogel vreči čez prag, čeprav ji je obljubil, a saj je vedel, da ni ženine smrti kriva ona. Svetovala mu je naj se poroči. Naj vzame za ženo Vrhnikovo Almo, ki je bila sicer že odcvetela, a je bilo znano, da je dobra gospodinja in zelo resna žena.

Tako je minilo spet nekaj časa in nato se je odločil in upošteval Matildin nasvet. Pričel je zahajati k Vrhovniku, kjer je po dolgem času prišel na dan z besedo in Alma je rekla da. Poročila sta se ne tako bučno, kot je bila prva poroka z ženo in kazalo je da bo življenje šlo svojo pot naprej. V hišo se je vrnil red, nekaj dekel je odšlo, nekaj na novo prišlo in vse je izgledalo lepo in prav. Dokler ni Alma zanosila.
Potem pa je izbruhnila, da mora mala Julijana od hiše naj jo da v rejo, da ji je napoti, da se nima časa ukvarjati z njo, da ve za eno kmetijo, kjer potrebujejo pestrno, in bi bili veseli , če dasta Julijano k njim. No in ker navadno ženska doseže, kar hoče ali pa zna moškega prisiliti na vse mogoče načine, da ustreže njenim željam.
Tako je mala Julijana, stara slabih pet let morala od hiše. Oče jo je pospremil in ji obljubil da jo bo večkrat obiskal in če ji bo hudo, naj nikoli tega ne pokaže in naj gleda, da bo vedno poštena in ne cmerava . Deklica je očeta radovedno gledala, spet ji je ponovil in večkrat rekel zapomni si bodi taka kot mama, nikoli se ne cmeri. bodi močna sedaj in ko odrasteš.
"Obljubi, obljubi!"
Pokimala je in nato ponovila : "Obljubim."  Prijela je očeta za roko in tako sta prispela do Javornika,.
Oče je odšel, a jo je le malokdaj obiskal. Žena mu je povila otroka, in prepovedala obiske. A tu in tam je naskrivaj le prišel. Tu je morala paziti na majhno deklico, , pasti, živino, pomagati pri vsem mogočem in nemogočem, večkrat je v solzah zaspala a vedno se je še po letih spomnila očeta in njene obljube, da bo močna. Večkrat je bila, lačna, tudi tepena a vse je molče prenašala. Do dvanajstega leta, ko je oče neki dan prišel in je bil priča kako je gospodar kričal in pretepal Julijano. Takoj je morala pobrati svoje cunje in jo je odpeljal k Jamniku, kjer so potrebovali deklo. Izgovoril ji je tudi da lahko vsake štirinajst dni pride v nedeljo domov. In redno se je vračala. Tudi tu je morala trdo delati vse od kraja a pretepal je ni nihče. Tu se ji je godilo malo bolje. Seveda ni hodila v šolo, prvo je bila deklica, drugo pa saj ni niti morala. Gospodar je vedno govoril: "Ne rabiš šole, tvoja šola je življenje."
 Skupaj sta služili z Meto, ki ni imela staršev in so si jo podajali kot žogo sem in tja. Pasli sta veliko čredo živine. In kot pastirji vse sorte počno sta pričeli kaditi prvo srobot potem orehovo listje in potem tobak, pridelovali so ga doma...tako sta se zabavali. In kajenje ji je ostalo do konca življenja:
Kadila je pipo.
Preteklo je spet nekaj let, ko je Julijana nekoč ob povratku od očeta, (mačeha) je medtem umrla za pljučnico. Najstarejši brat se je poročil in tako je bila vedno dobrodošla...
Vračala se je mimo Zlatarjevih, kjer je najstarejši sin pasel živino, večkrat je spregovorila z njim par besed in v obema je vzklilo močno čustvo obema neznano, ki se imenuje ljubezen.. Vedno pogosteje jo je pričakoval in od pogledov , poljubov sta prišla h konkretnejšim dejanjem. Zanosila je........

SE NADALJUJE:

JULIJANA- ŽENA-

Ni komentarjev:

Objavite komentar

SPOMINI STAREGA GOJZARJA- POLETNI OBISK GORE OLJKE-

Gora Oljka je kot neki izhod za kratke izlete,  ko včasih ne moreš zarai ovir , ki jih življnje pač meče pod noge. Ali pa za vzdrževanje kon...