Contributors

sobota, 26. februar 2022

Tudi to je življenje_Ko ti nekdo polepša dan.

 Premišljevanje o preteklosti sedanjosti, ali na kratko , kot kviz:DRŽI- NE DRŽI v volji je veliko, če ne že vse.... 

V teh dneh, ko je čudovito modrino neba


in jutranjo zarjo


 spet pokril siv pokrov preko naše doline.

 Čeprav so jutra še večji del  jasna, celo sončna, a so nakazovale bele, krpice oblačkov, kot  ovčice na nebu, ki jih je sveti Izidor gnal na pašo, da bo najbrž dež. Je že tako, bolj, kot se odmika mladost otroška leta, bolj se nekako spomnimo mladosti in tistih rekov, pregovorov, ki smo jih slišali, a takrat so se nam pač zdeli samoumevni, kajti takrat so še pregovori se uresničevvali in izpolnili svoj namen.

Vedno pogosteje nekako v tem hitrem ritmu časa , nehote primerjamo preteklost in sedanjost .

Sedaj pregovori ne držijo več, zato smo krivi samo ljudje, preveč smo onesnažili   ta   naš zeleno modri planet... Seveda se narava potem brani, ali kot bi nekateri dejali, da se maščuje. A narava si bo vedno opomogla in zmagala, v taki ali taki obliki.Kaj pa  ljudje prevelik davek bomo plačali, mi ali naši zanamci. A dokler bo človek tako hlepel po materialnih dobrotah, po oblasti, ,dokler bodo svetu vladale elite, dokler se ne bo nič spremenilo. Pa naj si še ostali ljudje tako prizadevajo, da se bo kaj spremenilo. Ne bo se ! 

Čudeži se ne dogajajo več.Samo naivni še verjamejo vanje, Je pač tako čudeži  so se dogajali v prejšnjih stoletjih,ljudje še niso bili tako osveščeni, so pač verjeli tistim, ki so bili na oblasti, pa naj je bila to cerkev ali vladarji, ki so imeli škarje in platno v svojih rokah. Ja čudeži ,večkrat sprašujem , zakaj se sedaj ne.. Najbrž zato, ker je znanost, tehnika že toliko napredovala, da večji del ,novo nastalih čudežev, lahkoutemeljeno  dokažejo, zakaj in kako. 
Ampak seveda se še dogajajo čudeži, kot so ozdravitve , podaljšanje življenja  , operacije srca, zamenjava organov , vse to je nam prinesla znanost, medicina, desetletja  vztrajnih raziskav. Seveda pa je še dodatno to potrebno  in povezano z optimizmom  močno voljo posameznikov  in vero vase, da zmoreš. Optimizem je še dodatna pikica na i.Seveda vse v mejah normale, če je nekdo ostal brez nog, rok  si lahko še tako želi, a mu nove ne bodo več zrasle. Ampak dandanes tehnika napreduje ,lahko shodi, opravlja delo z rokami , ampak s pomočjo umetne inetigence, s protezo... Torej je tudi to neke vrste velik čudež , samo  na drugačen način.

No z voljo in optimizmom sem začela pa naj še končam z njim. Poznam  gospoda, ki mu življenje ni prizanašalo. Nekaj življenska usoda, nekaj potem bolezen, preživel je korono, potem pa še ga je doletela kap, a se je z voljo in z zdavniško   pomočjo , ter rehabilitacijo neverjetno hitro  opomogel. Sedaj je sicer trenutno še na vozičku, a vsaki dan mu gre na bolje.Prepričan je še, da bo šel, kot pred kapjo, vsako jutro na sprehod. Ali da bo vsaj lahko hodil naokoli svoje hiše. Pa da bo z nekaj  prilagoditvam spet lahko zaživel tako kot je navajen.Verjamem , da mu bo uspelo, kajti ima voljo in trmo , da premaga vse težave, kot doslej , pa čeprav je prejšnji mesec dočakal častitljivih 90 let. Lahko je s svojim optimizmom vsakemu veliko mlajšemu za vzgled.

A njegov nasmeh , njegove besede zmogel bom, so za mene pravi čudež , da koliko optimizma in volje lahko ima in premore človek....
Ko sem ga pred dnevi videla , mi je polepšal dan, z zavestjo, da se vse da, če človek hoče in se ne prepusti malodušju....

Tako kot se je vreme izboljšalo, tako se lahko tudi počutje. Le verjeti je treba..

p-p-

p.p.



Ni komentarjev:

Objavite komentar

BOHOR -KOCA NA BOHORJU-Spomini starega gojzarja

 Bohor-koča na Bohorju  11.5.2024- Najin 5.cilj Kot že rečeno v prejšnjem za zapisu, sva pohitela proti klopim, kjer je bilo že kar nekaj ob...