sobota, 22. oktober 2016

SPOMINI STAREGA GOJZARJA- PO BARVITI SAVINJSKI DOLINI.

BUKOVCA IN RIBNIK VRBJE
Prebudila sva se v čudovito jutro z jasnim nebom, skoraj nisem mogla verjeti, koliko jasnine premore nebo, glede na dan oziroma  na prejšnje dneve v tem tednu. Dan prej sva bila na Slemenu nad Šoštanjem, kjer je bilo vse zimsko, v meglo on hlad ter mraz zavito No včeraj sva se odločala med več cilji, med Lisco, Pijano goro, Bočem, , Volinjakom, ali Brinovo goro, nad Prevaljami.ali Matajurjem. A za vse te cilje bi morala oditi že malo bolj hitro od doma. Tako pa sva, se spomnila na Bukovco, nad Žalcem oz. Migojnico, kjer sva lani bila prvič samo malo kasneje, takrat ni bilo več listja na drevju je pa na tleh bila debela preproga šumečega listja
 odpeljala sva se v sončno, a tu in tam še megleno jutro. Mimo Žalca in prebujajoče Migojnice ter cerkve, ki se je bleščala na kontrastnem ozadju barvitih hribov v ozadju Kamnika, Velikega Gozdnike itd

 
Mimo Forme vive ob vhodu v smrekov gozdRosa na travi je kar vabila, da se sprehodiš po njej, vedno se spomnim ob takih prizorih na Kajuhovo pesem Bosa pojdiva, dekle osorej
 Že kar nekaj korakov v vhodu v senčni gozd me je razveselila tale barvita lepotica na temno zelenem mahu.
 Jutro je bilo kljub  jasnemu vremenu hladno
 A razveseljevali so naju prečudoviti porobki ob poteh
 Vedno bolj strma je bila pot, vedno bolj svetel gozd je postajal, vedno svetlejše in živahnejše barve so bile
 Sonce je naju pozdravilo tik pred odcepom po strmini na vrh, ali po položni poti. Odločitev je bila da greva okoli, jer še nisva nikoli šla.
 Sprva še senca potem pa vedno bolj kontrastne barve

Ki so naju posrkale vase


Pot je tu položna res primerna zza vsakogar

 Na jasi sva opazovala KSA in prekrasno panoramo z Zabukovco pod seboj na to pa sva zavila na  levo na stezo h koči na Bukovci od kjer se je slišala glasba.
 Prekrasna panorama
 Ko sonce pobarva dan

 Tu gor so same bukve, le tik pod vrhom je polno borovcem , ki dodajo še nekak poseben čar temu mestu..Pa sva tukaj za razliko od lani, ko je bilo tako vetrovno, da sva komaj našla zavetje na drugi strani koče , da naju ni odpihnilo, je povsod letos vladalo zatišje in barvna milina, ki te priklene na kraj da se ti nikamor več ne mudi.
 Sedela sva na terasi si polnila baterije  s soncem razgledom in prelepo panoramo pod nama. in želodce  z hrano in pijačo.


Opazovala sva igro barv sonca in sence na klopeh nad kočo
 Ko sva odhajala so nau že zamenjali na klopeh , ja veliko obiskovalcev privablja ta čudovit kraj .Tu pa je pogled na Zabukovco.

 
Vrnila sva se po strmini in ker je dan bil še mlad sva se odločila da obiščeva ribnik Vrbje pri Žalcu


 Pri kostu sva zavila levo in kmalu prispela na parkirišče, kjer je naju pozdravil Modri mož
 Nato pa po lepi stezi med potokom , kjer se je svetloba ujela v vlistje in odsevala  na gladini
 Šla sva čez most, kjer sva kar nekaj časa občudovala okolico
 In forma vive, veliko lesenih mojstrsko izdelanih kipov, ki sva jih vedno komentirala in se na veliko zabavala, kajti vedno sva komentirala izdelek kaj pomeni,  Tu sva od spredaj menila da je madam z velikim oprsjem, a od strani je bil kip angela, pa saj so tudi ženske angeli hi hi.
 Da veš kako in zakaj
 Pa družina  labodov
 Čudovit pogled čez ribnik , ki je že skoraj jezero
 Zakaj imaš tako velika usta sva ga spraševala in se zabavala
 Pa družinica
 Razgled po poteh okoli
 Nasad, v jesenskem počitku
 Pa čudovit odsev


 Lepe poti za relaksacijo s klopmi ki kar vabijo

 Kalna voda, najbrž posledica dežja

 Zaključila sva prečudovit dan z raziskovanjem in obiskom delčka tega dela Savinjske doline. In se mimo Žalca odpeljala v sončno popoldne nazaj proti domu.
 

p.p.