Contributors

nedelja, 29. marec 2020

Spomini starega gojzarja -CORONA VIRUSU OB ROB-Tretjič

Corona virusu ob rob- 
Nedelja, kot že mnogokrat doslej a vseeno tako zelo drugačna. Zunaj je ravnokar sonce obsijalo sosednjo stavbo in vse se zdi veliko lepše in prijetnejše. Ali je pa res tako?
Ni in še kar nekaj časa ne bo! Nisem eden tistih paničarjev, ki sejejo okoli sebe grozo, ter vidijo samo v črno sivem odtenku.
Res pa je da se je od pojava virusa Covid 19 marsikaj spremenilo. Od začetka je bilo rečeno, da se virus prenaša samo kapljično. V redu si misliš. Potem naj bo razdalja meter do meter in pol. V redu se strinjaš. Potem kar naenkrat da se prenaša tudi po zraku v zaprtih prostorih, . No sedaj smo prišli že do dva metra razdalje. V redu. A ljudje so pač samo ljudje, ne vzamejo svaril resno!
Včeraj je bil res sončen topel, pravi spomladanski dan. Ulice so kar naenkrat  oživele ,z sprehajalci  a če je bilo med njimi  dva metra razdalje, močno dvomim.
Sedaj se je spremenila tudi politika obiskov bank in plačil položnic. No to lahko tako opraviš z doma.  Prav zanimivo pa se mi zdi, ko vsi pišejo, da  je v trgovinah zmanjkalo toaletnega papirja. Ne hrane, ampak toaletnega  papirja... Malo mi je to nejasno, ali bodo ljudje prebili te dneve samo izolacije, oziroma prisilne osamitve, samo s tem , da bodo jedli in si brisali ha ha (recimo bobu bob, se oproščam )riti...No pa kako so si norca delali vsi, čez vse, ki so kupili en paket mleka namesto enega litra, jaz mislim da si le veliko bolj brez skrbi, če imaš doma par litrov mleka več, vsaj za par dni... Možnost okužbe  je potem še bolj minimalna.. A se bojim , če bo tole še kar trajalo in trajalo, mesec je naokoli ja in kot smo bili vajeni pol stoletja, da smo hodili po “fasngo” hm , ah bo že nekako rokavice in masko gor, naredit se čim bolj majhnega, kar se tiče medsebojne razdalje,  ja bomo že ,saj smo iznajdljivi in imamo močan nagon po preživetju.. Zakaj ni zmanjkalo na primer robčkov, ali kaj podobnega??? Zmanjkalo je mask, sprva bilo rečeno da ne pomagajo nič, sedaj pa da 50% pomagajo. V apoteki jih tudi ni za dobit, sem dobila nasvet, da je dovolj da si dam šal čez usta in nos,ob seveda primerni medsebojni razdalji. To pa itak upoštevam...
Pa sedaj še ukaz naj bodo od  8-10 ure  v trgovinah samo upokojenci. 
Malo morgen,
 do desetih se veliko upokojencev, komaj skobaca iz postelje. No ne vsi!’A veliko njih!
 Me je pa danes na jutranjem sprehodu nekako  presenetilo oziroma kar razveselilo,

da so na vseh klopeh potegnjeni opozorilni trakovi. Upam da jih bodo  upoštevali
Ker tudi v naši občini delajo teste, smo dobili prve izvide . Domačinov še ni, naj ostane tako...Kar pa se je zgodilo ob nastanitvi potnikov iz Španije , se ne  bom  spuščala v brez predmetno razpravljanje, o dogodkih zadnjega dva dneva, kar je je. A če bodo vsi disciplinirani bo ostalo pri teh izvidih in stanju.
Pomlad pa gre svojo pot... Narava se ne zmeni za virus, očiščuje posledično zrak,prometa je manj , hrupa je manj, a v opomin da ljudje nismo vsemogočni pušča sporočila , kot so pomrznjeni nasadi , sneg ki pokrije veliko cvetoče brsteče pomladi.Seveda prizadene najmanj krive, poleg že vsega kar nas je doletelo še sedaj to.
 A sem kot vedno optimist, upam, da bodo vsi upoštevali navodila zakone, svarila. Ja veliko se jih huduje, češ,  da se z zakoni omejuje svoboda , a ni tako, če hočemo , da bomo zmagali s čim manj  črnim scenarijem, čim manj žrtvami  moramo pač vzeti vse v zakup. Ostati doma, v naravi,  No tudi midva ne iščeva obljudene poti, če pa že greva ven, pa res v naravo, brez ljudi in družbe. Če srečava koga pa se umakneva kar za več metrov vstran... Za dodatno razgibavanje v naravi pa je sobno kolo, ki je sedaj dobilo prostor na balkonu... Kjer prevozim kilometre in kilometre na svežem zraku ob ptičjem žvrgolenju.    


Ni komentarjev:

Objavite komentar

Spomini starega gojzarja:

 Vrholanov vrh 710 metrov Kot že v prejšnjem zapisu rečeno sva se s prevala odpravila naprej po čudoviti gozdni poti, ki je sicer razgibana ...